Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is officieel voor niemand verplicht, maar over het algemeen vragen uitgevers van grote leningen hier heel regelmatig om en wordt het soms zelfs als eis gesteld. Daarnaast is het ook nog eens erg verstandig om een schuldsaldoverzekering af te sluiten zodat men in ieder geval niet in de financiële problemen kan komen wanneer er een schuldnemer komt te overlijden.

Dit is namelijk precies het risico dat men af kan dekken met een schuldsaldoverzekering. Wanneer iemand een schuld aangaat wordt er een looptijd bepaald. Wanneer het om een grote lening gaat zal er over het algemeen bepaald worden dat de lening in een periode van 10 of misschien wel 20 jaar terugbetaald zal worden. Men gaat er natuurlijk vanuit dat dit allemaal goed zal gaan en dat de lening na deze periode is terugbetaald. Het kan echter voorkomen dat het allemaal niet zo gaat zoals men had gepland en dat de schuldnemer bijvoorbeeld komt te overlijden. In dat geval is het natuurlijk niet langer mogelijk om de lening af te betalen. Voor die gevallen bestaat er een schuldsaldoverzekering.

Met een schuldsaldoverzekering zal de verzekeraar de kosten van de schuld namelijk verder op zich nemen. Zodra de schuldnemer komt te overlijden wordt de schuld overgenomen. Hierbij worden de voorwaarden gevolgd die men zelf heeft gekozen bij het afsluiten van de verzekering. Het grote voordeel van deze verzekering is dat de schuld niet zomaar terecht komt bij de nabestaanden. Het verlies van een naaste is natuurlijk sowieso al een emotionele klap, maar een financiële klap erbij kunnen de meeste mensen al helemaal niet gebruiken. Bovendien wordt het over het algemeen als niet erg netjes gezien om eventuele nabestaanden te voorzien van een extra schuld. Door een schuldsaldoverzekering af te sluiten kan men dit voorkomen en er daarmee voor zorgen dat men zelf verantwoordelijk blijft voor alle schulden die er worden gemaakt.

Wanneer men samen met de partner een grote lening aangaat is het slim om een schuldsaldoverzekering zo af te sluiten dat wanneer een van de beide partners komt te overlijden, de ander de rest van de schuld kan blijven afbetalen zonder dat de kosten hiervan sterk omhoog gaan. Men kan het best goed kijken naar de verschillende inkomens een aan de hand daarvan een verdeling maken. Wanneer de man veel meer verdient is het namelijk mogelijk om er voor te zorgen dat de schuldsaldoverzekering relatief weinig uit zal keren wanneer de vrouw komt te overlijden. Het is op die manier namelijk mogelijk om te besparen op de kosten van de premie. Aan de andere kant is het vaak wel verstandig om voor een relatief hoge premie voor de man te kiezen. Wanneer hij voortijdig komt te overlijden zal de schuldsaldoverzekering namelijk zorgen voor een relatief hoge uitkering. De vrouw zal op die manier niet ineens te maken krijgen met erg hoge kosten die ze niet zomaar kan betalen. Daardoor kan ze vaak gewoon in het huis blijven wonen en hoeft ze niet nog meer problemen te verwerken dan het overlijden van haar man zelf.