Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is eigenlijk voor niemand verplicht. Het is aan de andere kant wel een verzekering die een hoop problemen kan voorkomen en waar men dus een hoop profijt van kan hebben. Het is per situatie belangrijk om de voordelen van de verzekering af te wegen tegen het risico dat men zelf loopt. Bovendien stellen bepaalde instellingen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht wanneer men bijvoorbeeld een grote lening of een hypotheek af wil sluiten. Op die manier weet men in ieder geval zeker dat er voldoende geld beschikbaar zal zijn om de schulden te blijven aflossen.

Verder is een overlijdensrisicoverzekering vooral erg interessant voor mensen die graag hun nabestaanden willen behoeden voor financiële problemen. Over het algemeen is het namelijk nog altijd de man die het meeste geld binnenbrengt. Hij werkt over het algemeen fulltime en zorgt er daarmee voor dat het gezin kan eten en daarnaast een aantal leuke dingen kan doen. De vrouwen gaan doorgaans wel steeds meer werken, maar het is nog niet het geval dat ze ook daadwerkelijk meer verdienen dan de man en daarmee voor het gezin kunnen zorgen. Dit betekent nog altijd dat veel vrouwen financieel afhankelijk zijn van hun man en dat het dus daadwerkelijk een groot probleem zou zijn wanneer deze komt te overlijden.

Emotioneel gezien is het natuurlijk altijd al een flinke klap wanneer er iemand komt te overlijden. Hier kan echter gemakkelijk een financiële klap bij komen wanneer men geen overlijdensrisicoverzekering afsluit. Het is daarom verstandig om dit wel te doen wanneer de inkomensverhouding niet helemaal gelijk is en de partner daarmee min of meer financieel afhankelijk is. Op die manier kan men er voor zorgen dat de partner met de eventuele kinderen toch gewoon brood op de plank blijft houden en zelfs leuke dingen kan blijven doen.

Uiteraard is het mogelijk om verschillende vormen van de overlijdensrisicoverzekering te kiezen. Op die manier kan men zelf bepalen hoeveel premie er ongeveer betaald zal worden per maand en wat dit uiteindelijk op zal kunnen leveren wanneer men inderdaad komt te overlijden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een uitkering die eenmalig plaats zal vinden. Wanneer de verzekeringnemer komt te overlijden zal er een bedrag beschikbaar komen dat toekomt aan de partner en de eventuele kinderen. Zij kunnen hier dan vervolgens van gaan leven of bijvoorbeeld een schuld mee aflossen. In dit laatste geval lijkt de overlijdensrisicoverzekering sterk op de schuldsaldoverzekering. Het is aan de andere kant ook mogelijk om ervoor te kiezen om de overlijdensrisicoverzekering uit te laten betalen in verschillende stappen. Zo kan men er voor kiezen om iedere maand een bepaald bedrag uit te laten keren, dat min of meer gelijk is aan het inkomen wat de verzekeringnemer verdiende bij leven. Op die manier verandert en financieel weinig voor de nabestaanden en kunnen zij zich richten op de emotionele verwerking van het overlijden.