Oldtimer Autoverzekering

Een oldtimer autoverzekering biedt een aantal belangrijke voordelen voor autobezitters die gebruik maken van een oldtimer of die deze als hobby onderhouden. Het is aan de andere kant wel van belang om te voldoen aan een aantal voorwaarden. Voldoet men hier niet aan, dan is het niet mogelijk om een oldtimer autoverzekering af te sluiten en dient men een reguliere autoverzekering te kiezen. Uiteraard is de reguliere verzekering een stuk duurder en kan men daarom maar beter aan de voorwaarden voldoen om zo te profiteren van de zeer lage premie.

Een van de voorwaarden voor het afsluiten van een oldtimer autoverzekering is bijvoorbeeld dat men maar weinig met de oude auto mag rijden. Hier geldt over het algemeen een bepaald aantal kilometer per jaar voor. Dit aantal is overigens afhankelijk van de verzekeraar, dus het is belangrijk om hier goed naar te kijken wanneer men een oldtimer autoverzekering wil gaan afsluiten. Daarbij kan het ook voorkomen dat er een bepaalde straal rondom de eigen woning wordt aangewezen waarin men met de oldtimer mag rijden. Deze straal kan dan gebruikt worden door de eigenaar om plezierritjes te maken. Wil men buiten deze straal gaan rijden, dan dient er hiervoor schriftelijk toestemming te worden aangevraagd om eventuele problemen met de verzekering te voorkomen. Wanneer men hier namelijk geen toestemming voor vraagt en toch de openbare weg op gaat buiten de bepaalde straal zal de verzekeraar veel minder tot zelfs helemaal niets uitkeren wanneer er een ongeval plaatsvindt en de bestuurder van de oldtimer als schuldige kan worden aangewezen. Hierbij wordt in de oldtimer autoverzekering een onderscheid gemaakt tussen mensen die niet op de hoogte waren van de beperkingen en mensen die deze moedwillig hebben genegeerd. Uiteraard is het wel van belang om te kunnen bewijzen dat men er niet van op de hoogte was, zodra de verzekeraar het tegendeel kan bewijzen heeft de bestuurder namelijk alsnog een probleem.

Verder is het bij een oldtimer autoverzekering bijvoorbeeld niet toegestaan om voor zonsopgang of na zonsondergang nog de weg op te gaan. Op die manier loopt men namelijk een stuk minder risico in het verkeer en kan de verzekeraar er dus vanuit gaan dat de kans op flinke kosten een stuk minder is. Aan de hand van dat lagere risico kan de verzekeraar een lage premie aanbieden en profiteren daar op die manier de eigenaren van een oldtimer weer van. Opnieuw is het mogelijk om schriftelijk toestemming te vragen om toch te mogen rijden wanneer de duisternis is ingevallen. Dit is soms bijvoorbeeld nodig om naar een bepaalde meeting of beurs te kunnen rijden met de oldtimer. In de meeste gevallen zal de verzekeraar dan ook gemakkelijk toestemming geven en kan men voorzichtig op pad gaan naar het gewenste evenement.

Zo zitten er aan een oldtimer autoverzekering zowel voor- als nadelen en is het belangrijk om een keuze te maken tussen wat beperkende voorwaarden met een lage premie en aan de andere kant een grote mate van vrijheid en een wat hogere premie. De afweging zal voor iedereen anders uitpakken dus het is belangrijk hier zelf goed over na te denken.