Fietsverzekering

Een fietsverzekering is in België niet verplicht, maar het is wel heel erg handig om er een te hebben. Zo kan een fietsverzekering er bijvoorbeeld voor zorgen dat eventuele schade aan de eigen fiets kan worden hersteld of dat er bij diefstal een nieuwe fiets klaar zal staan. Zeker in het geval van nieuwe of anderzijds dure fietsen wordt het in die gevallen interessant om eens te kijken naar een fietsverzekering.

Een fietsverzekering hoeft helemaal niet veel te kosten. In tegenstelling tot de uitgebreide premies die men dient te betalen voor bijvoorbeeld een auto- of een bromfietsverzekering is men over het algemeen vrij goedkoop uit bij een fietsverzekering. Dit komt natuurlijk door het feit dat de verzekeraar genoegen kan nemen met een lagere premie. Dit is mogelijk door te kijken naar het risico dat men loopt en dat te combineren met de bedragen die de verzekeraar uit dient te keren wanneer er inderdaad een fiets beschadigd raakt of gestolen wordt. Zoals we allemaal kunnen bedenken is een fiets minder waard dan een bromfiets of een auto en is het daarmee voor de verzekeraar voordeliger. We kunnen zelf vaak niet zomaar even een paar honderd of zelfs duizend euro missen, maar voor de verzekeraar is dat veel gemakkelijker. Gezien het feit dat er over het algemeen maar weinig hoeft te worden uitgekeerd kan men voor een lage premie per maand al profiteren van een fietsverzekering.

Een fietsverzekering biedt een aantal voordelen. Zo kan het allereerst voorkomen dat een fiets gestolen wordt. Zeker wanneer men een dure fiets heeft gekocht is het daarom slim om een fietsverzekering af te sluiten. Door dit te doen kan men profiteren van een geheel nieuwe fiets wanneer deze op korte termijn wordt gestolen. De lage premie per maand heeft er dan voor gezorgd dat men niet een heel nieuwe fiets aan dient te schaffen waar misschien eerst nog wel voor gespaard moet worden. Het is heel gemakkelijk om zo aan een nieuwe fiets te komen en weer snel door te kunnen op de tweewieler. Uiteraard is het wel van belang dat men er ondanks de fietsverzekering alles aan doet om er voor te zorgen dat de fiets niet gestolen zal worden. Zo is het bijvoorbeeld nog altijd verplicht om de fiets goed op slot te zetten. Wanneer de fiets is gestolen kan men aan de hand van de sleuteltjes vervolgens aantonen dat de fiets op slot stond en dat men er dus alles aan gedaan heeft om de diefstal te voorkomen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat een fiets beschadigd raakt. Over het algemeen rijden we veel op onze fiets en dat betekent dat er overal wel iets kan gebeuren. Wanneer we betrokken raken bij een ongeval of een fikse wind ons omver blaast kan er gemakkelijk schade aan de fiets ontstaan. Wanneer het gaat om een nieuwe of dure fiets kan de schade snel in de papieren lopen en zou het dus vervelend zijn als we daar zelf voor op zouden moeten draaien.