Bromfietsverzekering

Een bromfietsverzekering is in België verplicht voor iedereen die met zijn of haar bromfiets de openbare weg op wil. Het is niet toegestaan om zonder deze verzekering gebruik te maken van de openbare weg en hier staat dan ook een zware boete op. De verplichting geldt overigens wel alleen voor de meest voordelige variant van de bromfietsverzekering.

Deze voordelige variant van de bromfietsverzekering heet de BA bromfietsverzekering en biedt eigenlijk alleen dekking tegen de kosten als gevolg van schade die men niet opzettelijk toebrengt aan derden. Het geldt dus niet voor alle schade die ontstaat aan de eigen bromfiets. Het is daarom bij deze verzekering wel van belang dat men zelf op een zuinige manier met de bromfiets omgaat en er op die manier goed voor zorgt dat er geen schade en daardoor hoge kosten ontstaan. Gebeurt dit toch, dan zal men deze kosten in ieder geval zelf moeten vergoeden. De schade die de BA bromfietsverzekering wel dekt is de schade die ontstaat bij derden aan zowel het voertuig als aan de eigen persoon. Bij een ongeval kan het namelijk voorkomen dat alleen het voertuig van de andere partij schade heeft, maar ook bestuurders kunnen letsel oplopen. Een schade aan een voertuig kan natuurlijk al flink in de papieren lopen, maar wanneer iemand in het ziekenhuis komt te liggen of zelfs blijvende schade oploopt zullen de kosten hiervan over het algemeen nog vele malen hoger zijn. Men heeft in dat geval dus veel baat bij de BA bromfietsverzekering, want lang niet iedereen heeft voldoende spaargeld beschikbaar om deze kosten zomaar te kunnen dekken.

Verder is het ook mogelijk om een meer uitgebreide bromfietsverzekering te kiezen en op die manier ook de schade aan de eigen bromfiets vergoed te krijgen. Uiteraard zijn deze vormen van de verzekering minder voordelig dan de basis. Zo kost een Mini Omnium bromfietsverzekering bijvoorbeeld wat meer, maar zal de schade die als gevolg van bijvoorbeeld het weer of diefstal ontstaat aan de eigen bromfiets ook worden gedekt. Door een Maxi Omnium bromfietsverzekering af te sluiten kan men er zelfs voor kiezen om ook de schade die men zelf toebrengt aan de eigen bromfiets vergoed te krijgen. Het is dan uiteraard wel van belang dat de schade niet expres wordt toegebracht.

Bovendien is het mogelijk om de bromfietsverzekering uit te breiden met extra diensten zoals een opzittendenverzekering. Dit is met name interessant wanneer men vaak iemand achterop heeft. Mocht er onderweg wat gebeuren, dan zal deze verzekering er voor zorgen dat de kosten die de schade met zich meebrengt gedekt zullen worden. Zo is het ook mogelijk om te kiezen voor een aanvullende verzekering als een rechtsbijstandsverzekering. Dit is met name interessant wanneer men een conflict krijgt met een andere bestuurder of bijvoorbeeld met de overheid. Wanneer dit een juridisch conflict wordt zal het namelijk erg lastig zijn om zelf steeds maar uit te vinden welke stappen er het best kunnen worden genomen. Juridisch advies vanuit de verzekering is in die gevallen wel zo handig en daarnaast heel voordelig.