Brandverzekering

Een brandverzekering is een van de verzekeringen die we als Belgen het meest afsluiten. Ons huis en de inboedel hiervan vertegenwoordigt een grote waarde. We moeten er dan ook niet aan denken dat er iets met het huis of met de spullen gebeurt. In dat geval krijgen we te maken met een hoop kosten die we over het algemeen niet zomaar kunnen betalen. Zou er toch wat gebeuren dan komen we in de financiële problemen. Door een brandverzekering af te sluiten kunnen we dit gemakkelijk voorkomen door maandelijks een relatief klein bedrag te betalen aan premie. Wanneer er dan vervolgens schade ontstaat aan de woning of aan de inhoud van de woning zal de verzekeraar een bedrag uitkeren waarmee we de schade kunnen herstellen.

Een brandverzekering is officieel niet verplicht. In theorie kan men daarom zonder brandverzekering leven. Het is echter wel erg moeilijk om bijvoorbeeld een woning te kopen zonder brandverzekering. Wanneer we een woning kopen kunnen we deze namelijk meestal niet zomaar afrekenen en dienen we daarvoor een lening af te sluiten. Het gaat hierbij over het algemeen om een hypotheek die wordt afgesloten voor de waarde van het huis. Zonder deze hypotheek zijn we niet in staat om de woning te betalen en we zijn daarmee afhankelijk van een instelling als de bank die onze hypotheek verstrekt. Deze bank kan om die reden natuurlijk wat eisen gaan stellen. Een van de eisen die een bank over het algemeen stelt is het afsluiten van een brandverzekering. Op die manier kan de bank er zeker van zijn dat men de kosten van een eventuele schade in ieder geval kan vergoeden. De brandverzekering zal er in dat geval namelijk voor zorgen dat het huis hersteld kan worden. Wanneer dit niet het geval was geweest had het huis een stuk minder waard kunnen worden na een schade en kan het daardoor voorkomen dat de bank uiteindelijk een verlies maakt.

Ondanks de verplichting die sommige instellingen op kunnen leggen is het ook gewoon erg interessant om een brandverzekering af te sluiten. Een brandverzekering kan er namelijk heel gemakkelijk voor zorgen dat men aan de hand van een klein bedrag per maand het risico kan vermijden op zeer hoge kosten. Een brandverzekering kan men daarom het best afsluiten voor een bepaald bedrag. Het is verstandig om de kosten van de totale inboedel bij elkaar op te tellen en voor dat bedrag een brandverzekering af te sluiten. Op die manier kan men er vanuit gaan dat er bij brand of diefstal voldoende uitgekeerd zal worden om hiervan nieuwe spullen te kunnen kopen. Uiteraard koopt men in de loop der jaren wat nieuwe spullen. Het is hierbij van belang om goed te blijven kijken naar de waarde van deze spullen. Wanneer de waarde van de bezittingen verder toeneemt dient men het verzekerde bedrag vervolgens ook bij te gaan stellen. Gebeurt dit niet, dan is er een te laag bedrag verzekerd en loopt men op die manier alsnog het risico om een deel van de kosten zelf te moeten betalen wanneer er brand of diefstal plaatsvindt.