Autoverzekering

Een autoverzekering is een van de meest belangrijke verzekeringen die er is. Sterker nog, iedereen die met een auto de openbare weg op wil dient verplicht een autoverzekering af te sluiten. Deze verplichting is natuurlijk niet zonder reden ingesteld. Wanneer iemand het slachtoffer wordt van een ongeval zal er sowieso schade optreden. Het vervelende hiervan is dat dit bedrag aardig op kan lopen, waardoor men het over het algemeen niet zelf kan betalen. Nu is het natuurlijk mogelijk om iemand de schuld toe te wijzen, maar wanneer hij of zij ook niet over het geld beschikt hebben we een probleem. Om die reden is er een verplichte autoverzekering ingesteld. Het gaat hierbij om de BA autoverzekering. BA staat in dit geval voor de Burgerlijke Aansprakelijkheid. In principe betekent het dus niets anders dan dat we met z'n allen afgesproken hebben dat we in ieder geval een basisverzekering afsluiten om er zo voor te zorgen dat een slachtoffer van een ongeval onder geen beding zelf voor de kosten op hoeft te treden.

De BA autoverzekering kent verder slechts een erg beperkte dekking. Wanneer men met een auto gebruik maakt van de openbare weg kunnen er natuurlijk allerlei dingen mis gaan. Men kan zelf een ongeluk veroorzaken of bijvoorbeeld aangereden worden door iemand anders. Een BA autoverzekering zorgt in het eerste geval niet voor uitkering. De autoverzekering biedt namelijk alleen dekking tegen de schade die men aan derden toebrengt. Uiteraard mag dit niet expres gebeuren, wanneer de verzekeraar daar achter komt kan men alsnog zelf voor de kosten opdraaien en is de autoverzekering natuurlijk voor niets geweest. Aangezien de BA autoverzekering alleen dekking biedt tegen de schade die men aan derden toebrengt kan de verzekering op die manier zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. Verzekeraars kijken naar het risico dat een bepaalde bestuurder loopt en dat is in dit geval vrij klein.

Aan de andere kant zijn er ook andere autoverzekeringen mogelijk. Zo zijn er de Mini en Maxi Omnium autoverzekeringen. De Mini Omnium autoverzekering biedt meer dekking dan de variant tegen de burgerlijke aansprakelijkheid. Zo kan men bijvoorbeeld rekenen op een passende uitkering wanneer het weer er voor zorgt dat er schade ontstaat aan een auto. Wanneer er sprake is van onweer, hevige regenval of hagel kan er gemakkelijk schade ontstaan aan een auto. Met een Mini Omnium autoverzekering hoeft men niet zelf voor deze kosten op te draaien. Met een Maxi Omnium autoverzekering is er daarnaast nog veel meer verzekerd. Hierbij kan men rekenen op de dekkingen van de eerder genoemde verzekeringen plus een dekking van de kosten die ontstaan als gevolg van schade die men zelf aan de auto heeft toegebracht. Uiteraard is het hierbij ook weer van belang dat men de schade niet expres toebrengt. In dat geval zal de verzekeraar niets uitkeren. In de andere gevallen zal er wel een uitkering plaatsvinden en kan men op die manier profiteren van de premie die er voor die tijd betaald is.